TechMahindra Interview Preparation

Selection Process:

Aptitude Test: The main hurdle in the selection process of Tech Mahindra is cracking its Aptitude Test. It consisted of 170 questions to be solved in 80 minutes. So it is very important to solve  the questions synchronizing the time limit. No Negative Marking.

Basically the test was divided in total 11 sections. And had the sectional cut-off. Various sections included were: Reasoning, Analytical, Non-Verbal, Quantitative, Verbal, Confusable Words,Tenses, Prepositions, Articles, Reading Comprehension.

Since the number of questions are lot more and time is very less, the difficulty level of the test is moderate.

Technical Interview: The primary focus of this round is to test your logic, for which questions on programming languages like C are expected. Basics of the subjects related to your engineering field
and about the project can be asked.

HR Interview: Once you clear the aptitude test and technical interview, there is 90% probability that you are going to get selected.
TECHMAHINDRA Question and answers - TECHMAHINDRA previous years solved question papers with detailed explanations

Section A:- 35 questions (General English) -Scoring
Section B:- 20 questions Series (Number and Diagram series) -Tough
Section C:- 20 questions Quatitatve Aptitude(All questions from R.S.Aggarwal )


Section A- English(35 qs)

1. The young boy was not wearing ___________ cloths
A. a
B. any
C. nothing
Ans-C

2. The following paragraph is made of sentences which are jumbled. Can you unjumble these paragraphs and sort the sentences in their proper order?

A. A pact to form a new government.

B. the NDP and the Liberals have said they plan to bring down the Harper    Conservative government next Monday.

C. Should the current one collapse due to lack of confidence,

D. Canada’s opposition leaders have signed
                      
1. ADCB
2. DACB
3. DABC
4. ABCD

3. In the question below the sentences have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
She said to her friend, "I know where is everyone"
A.        She told that she knew where was everyone.
B.        She told her friend that she knew where was everyone.
C.        She told her friend that she knew where is everyone.
D.        She told her friend that she knows where was everyon
Ans-B

4. Choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

Medical study of skin and its diseases
A.        Dermatology 
B.        Endocrinology
C.        Gynealogy     
D.        Orthopaedics
Ans-A

Select the most closely related the capital word
5. FULSOME:
A. Excessive
B. Trival
C. Thorough
D. Eager
Ans-A

6. GABBLE:
A. To bring to together
B. Add a proof
C. Take rapidly
D. Jump and skip about
Ans-C

7. Rearrange the following five sentences in proper sequence so as to for a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.
1.But, we all helped in the first few days.
2.Chandrapur is considered as a rural area.
3.Manohar was transferred to his office recently.
4.Initially he was not getting adjusted to the city life.
5.Now, Manohar is very proud of his colleagues.
6.Before that he was working in chandrapur branch of our office.
I. Which of the following should be the third sentence ?
A.        5        
B.        6
C.        1        
D.        2
E.         3
Ans-D

II. Which of the following should be the second sentence ?
A.        2
B.        3
C.        4        
D.        5
E.         6
Ans-E

8. In the question given below a part of the sentence is italicised and underlined. Below are given alternatives to the italicised part which may improve the sentence. Choose the correct alternative.

Will you kindly open the knot?
A.        untie  
B.        break
C.        loose  
D.        No improvement
Ans-A

Questions (9-10) complete the sentence with appropriate words

9. “You can have _ the chicken dish __ the fish dish for dinner tonight.”
A.  as, as
B.  whether, or
C.  either, or
Ans-C

10._ my aunt _ my uncle live in India.
A. Either, nor
B.Both, and
C. Whether, or
Ans-B

11. In the question below a sentence broken into five or six parts. Join these parts to make a meaningful sentence. The correct order of parts is the answer.

1. left
2. the
3. house
4. he  
5. suddenly    

A.        12435
B.        21354
C.        45123
D.        52341
Ans-C

Questions (12-15), choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.

12. COMIC
A.        Emotional      
B.        Tragic
C.        Fearful
D.        Painful
Ans-B

13. HAPLESS
A.        Cheerful        
B.        Consistent
C.        Fortunate       
D.        Shapely
Ans-C

14. ANNOY
A.        Praise 
B.        Rejoice
C.        Please
D.        Reward
Ans-C

15. NIGGARDLY
A.        Frugal
B.        Thrifty
C.        Stingy
D.        Generous
Ans-D

16. In the questions below the sentences have been given in Active/Passive voice. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.
She makes cakes every Sunday.
A.        Every Sunday cakes made by her.
B.        Cakes are made by her every Sunday.
C.        Cakes make her every Sunday.
D.        Cakes were made by her every Sunday.
Ans-B

Read the passage below and answer the questions (17-20)

At this stage of civilisation, when many nations are brought in to close and vital contact for good and evil, it is essential, as never before, that their gross ignorance of one another should be diminished, that they should begin to understand a little of one another's historical experience and resulting mentality. It is the fault of the English to expect the people of other countries to react as they do, to political and international situations. Our genuine goodwill and good intentions are often brought to nothing, because we expect other people to be like us. This would be corrected if we knew the history, not necessarily in detail but in broad outlines, of the social and political conditions which have given to each nation its present character.

17. Englishmen like others to react to political situations like
A.        us       
B.        themselves
C.        others
D.        each others
Ans-B

18. According to the author his countrymen should
A.        read the story of other nations
B.        have a better understanding of other nations
C.        not react to other actions
D.        have vital contacts with other nations
Ans-B

19. The character of a nation is the result of its
A.        mentality       
B.        cultural heritage
C.        gross ignorance         
D.        socio-political conditions
Ans-D

20. The need for a greater understanding between nations
A.        was always there       
B.        is no longer there
C.        is more today than ever before         
D.        will always be there
Ans-C

21. In the question below, passage consist of six sentences. The first and sixth sentence is given in the beginning. The middle four sentences in each have been removed and jumbled up. These are labelled as P, Q, R and S. Find out the proper order for the four sentences.

S1:        Throughout history man has used energy from the sun.
P :        Today, when we burn wood or use electric current we are drawing an energy.
Q :       However we now have a new supply of energy.
R :       All our ordinary life depends on sun.
S :        This has come from the sun.
S6:       This energy comes from inside atoms.
The Proper sequence should be:
A.        SQPR
B.        RQPS
C.        QSRP
D.        PSRQ
Ans-D

22. Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct?

The man to who I sold my house was a cheat.
A.        to whom I sell
B.        to who I sell
C.        who was sold to        
D.        to whom I sold
E.         No correction required
Ans-D

23. Find the correctly spelt words.
A.        Asspersion     
B.        Voluptuous
C.        Voguei          
D.        Equestrain
Ans-B

24. Choose the word which best expresses the meaning of the given word.
LAUD
A.        Lord  
B.        Eulogy
C.        Praise 
D.        Extolled
Ans-C

25. Choose the word which best expresses the meaning of the given word.
IMPROMPTU
A.        Offhand        
B.        Unimportant
C.        Unreal           
D.        Effective
Ans-A

26. The question below contains one or two blanks. These blanks signify that a word or set of words has been left out. Below each sentence are five words or sets of words. For each blank, pick the word or set of words that best reflects the sentence’s overall meaning.

The _____ professor made the students stand in their desks for the rest of the class when they answered a question _____.
A. conventional … wrong
B. enthusiastic … truthfully
C. eccentric … incorrectly
D. avuncular … fleetingly
E. respected … doubtfully
Ans-C

27. The questions present a related pair of words linked by a colon. Five lettered pairs of words follow the linked pair. Choose the lettered pair of words whose relationship is most like the relationship expressed in the original linked pair

DRIP : GUSH
A. cry : laugh
B. curl : roll
C. stream : tributary
D. dent : destroy
E. bend : angle
Ans-D

28. Find the analogy
TOPAZ : YELLOW
A. diamond : carat
B. jeweler : clarity
C. sapphire : red
D. amethyst : purple
E. amber : blue
Ans-D

29. Complete the sentence with  appropriate word(s)

Grandmother was considered the _____ of the family. If she raised one eyebrow like a scepter, her _____ also known as family would rush to do her bidding.
A. glue … subordinates
B. queen … peons
C. worker … bosses
D. manipulator … juniors
E. matriarch … subjects
Ans-E

30. Choose the word that best completes the analogy.
INEPT : SKILL :: FLIMSY :
A. Power
B. Weight
C. Strength
D. Thickness
Ans-C

31. Choose the word or set of words that makes the most sense when inserted into the sentence and that best fits the meaning of the sentence as a whole.

Many researchers believe that dreamless sleep
is largely a period of physical rest, whereas
dreaming sleep is a period of mental ________
during which the mind ________ and stores
the information acquired during the day.
A. relaxation . . . processes
B. inactivity . . . categorizes
C. fatigue . . . integrates
D. restoration . . . sorts
Ans-D

32. Choose the correct meaning of proverb/idiom
To keeps one's temper
A.        To become hungry    
B.        To be in good mood
C.        To preserve ones energy        
D.        To be aloof from
E.         None of these
Ans-B

33. Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer.
A.        I have got      
B.        my M.Sc. degree
C.        in 1988.         
D.        No error.
Ans-A

34. Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

The grapes are now ...... enough to be picked.
A.        ready 
B.        mature
C.        ripe    
D.        advanced
Ans-C

35. In the question below, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.
Since the beginning of history

P :        have managed to catch
Q :       the Eskimos and Red Indians
R :       by a very difficulty method
S :        a few specimens of this aquatic animal
The Proper sequence should be:
A.        QRPS
B.        SQPR
C.        SQRP
D.        QPSR
Ans-D

Section B- Question series(20)

1. Look at this series: 22, 21, 23, 22, 24, 23, ... What number should come next?
A.        22      
B.        24
C.        25      
D.        26
Ans-C

2. Look at this series: 1000, 200, 40, ... What number should come next?
A.        8        
B.        10
C.        15      
D.        20
Ans-A

3. Look at this series: 5.2, 4.8, 4.4, 4, ... What number should come next?
A.        3        
B.        3.3
C.        3.5     
D.        3.6
Ans-D

4. Look at this series: 80, 10, 70, 15, 60, ... What number should come next?
A.        20      
B.        25
C.        30      
D.        50
Ans-A

5. Look at this series: F2, __, D8, C16, B32, ... What number should fill the blank?
A.        A16   
B.        G4
C.        E4      
D.        E3
Ans-C

6. Look carefully for the pattern, and then choose which pair of numbers comes next.
8 12 9 13 10 14 11
A.        14 11 
B.        15 12
C.        8 15   
D.        15 19
E.         8 5
Ans-B

7. Look at this series: VI, 10, V, 11, __, 12, III, ... What number should fill the blank?
A.        II       
B.        IV
C.        IX      
D.        14
Ans-B

8. Look at this series: (1/9), (1/3), 1, ____ , 9, ... What number should fill the blank?
A.        (2/3)   
B.        3
C.        6        
D.        27
Ans-B

9. Look at this series: J14, L16, __, P20, R22, ... What number should fill the blank?
A.        S24    
B.        N18
C.        M18   
D.        T24
Ans-B

10. Look at this series: XXIV, XX, __, XII, VIII,... What number should fill the blank?
A.        XXII 
B.        XIII
C.        XVI   
D.        IV
Ans-C

11. Look at this series: U32, V29, __, X23, Y20,... What number should fill the blank?
A.        W26  
B.        W17
C.        Z17    
D.        Z26
Ans-A

12. Fill the blank in the middle of the series or end of the series.

B2CD, _____, BCD4, B5CD, BC6D
A.        B2C2D
B.        BC3D
C.        B2C3D
D.        BCD7
Ans-B

13. Fill the blank in the middle of the series or end of the series.

ELFA, GLHA, ILJA, _____, MLNA
A.        OLPA
B.        KLMA
C.        LLMA
D.        KLLA
Ans-D

14. Fill the blank in the middle of the series or end of the series.

FAG, GAF, HAI, IAH, ____
A.        JAK   
B.        HAL
C.        HAK 
D.        JAI
Ans-A

15. Fill the blank in the middle of the series or end of the series.

DEF, DEF2, DE2F2, _____, D2E2F3
A.        DEF3 
B.        D3EF3
C.        D2E3F
D.        D2E2F2
Ans-D

16. Look carefully at the sequence of symbols to find the pattern. Select correct pattern

A.        1        
B.        2
C.        3        
D.        4
Ans-A

17. Look carefully at the sequence of symbols to find the pattern. Select correct pattern

A.        1        
B.        2
C.        3        
D.        4
Ans-A

18.Look carefully at the sequence of symbols to find the pattern. Select correct pattern

A.        1        
B.        2
C.        3        
D.        4
Ans-D

19.Look carefully at the sequence of symbols to find the pattern. Select correct pattern.

A.        1        
B.        2
C.        3        
D.        4
Ans-C

20.Look carefully at the sequence of symbols to find the pattern. Select correct pattern.

A.        1        
B.        2
C.        3        
D.        4
Ans-C


Section C- Quantitative aptitude (20)

1.  A bill falls due in 1 year. The creditor agrees to accept immediate payment of the half and to defer the payment of the other half for 2 years. By this arrangement
INS Rs. 40. What is the amount of the bill, if the money be worth 12-z%?
Ans-Rs 3600

2. A train running at 54 kmph takes 20 seconds to pass a platform. Next it takes.12 sec to pass a man walking at 6 kmph in the same direction in which the train is going . Find the length of the train and the length of the platform
Ans-140m

3. A is twice as good a workman as B and together they finish a piece in 18 days. In how many days will A alone finish the work?
Ans-10 ¼ days

4. A dog takes 4 leaps for every 5 leaps of a hare but 3 leaps of a dog are equal to 4 leaps of the hare. Compare their speeds.

5. Find the cash realised by selling Rs.  2440, 9.5% stock at 4 discount (brokerage (1/4) %)
Ans-Rs 2298

6. What is the square root of 0.0009?
Ans-0.03

7. 4/15 of 5/7 of a number is greater than 4/9 of 2/5 of the same number by 8.What is half of that number
Ans-315

8. A sum at simple interests at 13 ½ % per annum amounts to Rs.2502.50 after 4 years find the sum.
Ans-Rs 1625

9. A bag contains 50 p, 25 P and 10 p coins in the ratio 5: 9: 4, amounting to Rs. 206. Find the number of coins of each type.
Ans-   50 p coins-360
              10 p coins-160

10. A mixture contains alcohol and water in the ratio 4 : 3. If 5 litres of water is added to the  mixture, the ratio becomes 4: 5. Find the quantity of alcohol in the given mixture
Ans-10 litres

11. In a 100 m race, A runs at 8km per hour. If A gives B a start of 4 m and still him by 15 seconds, what is the speed of B?
Ans-5.76 km/hr.

12. In a game of 80 points; A can give B 5 points  and C 15  points. Then how many points B can give C  in a game of 60 ?
Ans- 8 points.

13. A book was sold for rs 27.50 with a profit of 10%. If it were sold for rs25.75, then what would be % of profit or loss?
Ans- Profit% --3%

14. The difference of two numbers is 11 and one-fifth of their sum is 9. Find the numbers.
Ans-28 and 17

15. Of two numbers, 4 times the smaller one is less than 3 times the 1arger one by 5. If the sum of the numbers is larger than 6 times their difference by 6, find the two numbers
Ans-59 and 43

16. In a simultaneous throw of pair of dice .find the probability of getting the total more than 7
Ans- 5/12.

17. Two cards are drawn at random from a pack of 52 cards. What is the probability that either both are black or both are queen?
Ans-55/221

18. Two pipes A and B can fill a tank in 36 hours and 46 hours respectively. If both the pipes are opened simultaneously, how much time will be taken to fill the tank?
Ans- 20  hours.

19. What could be the maximum value of Q in the following equation?       
 5P9 + 3R7 + 2Q8 = 1114
Ans-9

20. Evaluate: (313 x 313 + 287 x 287).
Ans-180338.
Post a Comment